En İyi 7 Online Kitap Okuma Sitesi Tavsiyesi

Günümüzde araştırma ve öğrenme için kütüphaneye gitmek ya da kitap almak çok geride kaldı. Hayatın her alanında aktif olarak kullandığımız mobil cihazlar ve teknoloji kitap okuma alanına da dahil olmuş durumda. Pek çoğumuz artık bütün işlerimizi akıllı cihazlar aracılığıyla gerçekleştiriyor, araştırmalarımızı internet üzerinden tamamlıyoruz. Hal böyle olunca online kitap okuma platformları da çığ gibi büyüyor. Bu nedenle çoğu araştırmacı ve öğrenci “Hangi siteyi tercih etmeliyim?” sorusunu daha sık soruyor. Sizler için bu yazımızda en kaliteli ve geniş arşive sahip online kitap sitelerini inceledik.

Online Kitap Okuma Sitelerinde Kitap Nasıl Okunur?

İnternet üzerinden kitap okumak çoğu kişiye garip gelse de, aslında gittikçe yaygınlaşan kullanışlı bir yöntemdir. İnternet üzerinden kitap okumak için öncelikle e-kitap arşivi olan bir platformda istediğiniz kitabı aratmanız gerekir. Genellikle .pdf formatında gelen e-kitapları çeşitli arşivlerde aratıp bularak okumaya başlayabilirsiniz. Bazı web siteleri e-kitaplar üzerinden not almaya, değişiklik yapmaya ve indirip düzenlemeye imkan tanıdığı için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca bu kitaplarda aratma bölümü olduğunda araştırdığınız bir bölüm ya da konu varsa ilgili anahtar kelimeleri girerek o bölüme hızlıca gidebilirsiniz. Normal kitap okumaktan hiçbir farkı olmayan bu sistemin, klasik kitaplara göre pek çok avantajı da bulunur.

  • E-kitap okumak için yanınızda kalın kitaplar taşımanıza gerek kalmaz. Cep telefonu, tablet ve diğer akıllı cihazlar üzerinden cebinizde devasa bir kitap arşivi taşıyabilir, istediğiniz yerde kitap okuyabilirsiniz.
  • Geniş bir arşive tek bir platform üzerinden ulaşmak, araştırma ya da ödev konusunda hız kazanmanızı ve farklı kaynakları aynı anda incelemenizi sağlar.
  • Dijital ekran üzerinde altını çizme, not alma, işaretleme gibi özellikleri kullanarak kitapları düzenleyebilirsiniz.
  • Aratma özelliğiyle anahtar kelimeleri bulup, araştırmalarınızı hızlandırabilirsiniz.

Çoğu kişi için oldukça kolay ve kullanışlı olan e-kitap sistemi, özellikle evde fiziksel kitap saklamaya yeri olmayanlar için muhteşem bir alternatiftir. Bu şekilde fazla yer kaplamadan kendi devasa arşivinizi oluşturabilir, her an her yerde istediğiniz makale, kitap ya da ansiklopediye ulaşarak okuma yapabilirsiniz.

En İyi Online Kitap Okuma Sitesi

Gelelim internet üzerinde en fazla tercih edilen kitap okuma sitelerine. İnternet ve teknolojinin hızlı gelişimi e-kitap arşivini de etkilemiş durumda. Sayısız kitap ve .pdf sitesi bulunsa da aralarından en beğenilenlerini ve en kaliteli arşive sahip olanları sizler için listeledik.

Google Play Kitaplar

google play kitaplar

Google Play, ücretsiz kitap okuma platformları arasında ilk sırada geliyor. Kitaplar bölümü üzerinden kullanıcıların arama yaparak geniş arşive ulaşmasına izin veren sistemde, birbirinden farklı kategoriler yer alıyor. Ancak buradaki her kitap tamamen ücretsiz değil. Ücretli kitapları edinmek için bir miktar para ödemek ve kitabı satın almak gerekiyor. Arama kısmında filtreleme ve arama kelimeleri aracılığıyla sadece ücretsiz kitaplara ulaşmak da mümkün. Bu sitenin aynı zamanda uygulamasının da bulunması bütün mobil cihazlarda kolay kullanım sağlıyor. Basit arayüzü ve kullanışlılığıyla her an her yerde rahatça kitap okumanıza izin veren Google Play üzerinde, kitap notları ekleyebiliyor ya da düzenlemeler yapabiliyorsunuz. Platform Türkçe kaynakların yanı sıra sayısız yabancı kaynağı da barındırıyor.

Apple Books

apple books

Apple marka cihazlarda kullanılan Apple Books, çoğunlukla satın alma içeren kitapları barındırsa da kullanışlı bir e-kitap arşivi sunuyor. Ücretli kitapların dışında çok sayıda ücretsiz kitap sunan uygulama, kullanıcılara farklı alt kategorilerde arama yapma imkanı tanıyor. Gerilim, suç ve romantizm gibi farklı kategorilere ayrıştırarak sunulan kitaplar dışında, araştırma ve referansa yönelik içerikler de bulunuyor. Sesli kitap arşiviyle kitap dinlemeye imkan tanıması da kullanıcıların bu uygulamayı tercih etme sebeplerinden biri.

Kültür ve Turizm Bakanlığı e-Kitap

kültür bakanlığı e-kitap

Kültür ve Sanat Bakanlığının e-kitap arşivi, önemli kültürel eserlere ev sahipliği yapan oldukça geniş bir arşivdir. Özellikle araştırma yapanlar, makale hazırlayanlar ve inceleme yapanlar için değerli kitap arşivi sunan platform; edebiyat, kültür, sanat, halk bilimi, divan edebiyatı gibi farklı kategorilerde arama yapma olanağı tanıyor. Anadolu destanları, Türk kültürü, edebiyatın gelişimi ve Eski Türk Edebiyatı gibi araştırma odaklı çalışma yapanlara mükemmel bir arşiv sunan site, bu konularda yazılmış ilgili makale ve yazıları da barındırıyor. Sitedeki içeriklerin geneli e-kitap halinde sunulsa da format olarak farklı alternatifler de mevcut durumda. Geneli indirilebilir içeriklerden oluşan bu arşiv, araştırma için tam teşekküllü bir platform oluşturuyor.

Rakuten Kobo

rakuten kobo

Elektronik kitap okuma pazarında bütün dünyada önemli bir okur kitlesine sahip olan Rakuten Kobo, yabancı kaynakların yanında oldukça geniş bir Türkçe e-kitap arşivine de sahip. Masaüstü uygulamanın dışında telefon ve tablette de çalışması bu uygulamanın kullanımı artırıyor. Basit arayüz, etkili filtreler ve alt kategoriler yardımıyla kullanıcılar platform üzerinde arama yaparak e-kitaplara ulaşabiliyor. Fakat platformun eksi yanlarından biri ücretsiz kitap içeriğinin diğer okuma platformlarına kıyasla daha az olması. Üyelik ücretsiz olsa da genellikle e-kitapların satın alınması gerekiyor.

Wattpad

wattpad

Wattpad, kendini sosyal hikaye anlatma platformu olarak tanımlıyor. Milyonlarca üyeye sahip olan platform, oldukça geniş bir kitap okuma ve paylaşma arşivine sahip olmasıyla öne çıkıyor. Kullanıcıları okur ve yazar olarak sınıflandırarak, yeni yazarlara yardımcı olması bu platformun global anlamda sıklıkla kullanılmasını sağlıyor. Dolayısıyla kullanıcılar çok geniş bir kitap arşivine ulaşmış oluyor. Özellikle yeni içerikleri merak edenler ve yeni yazar arayışında olanlar için geniş bir platform sunması, çok sayıda alt kategoriye sahip olması ve yazarları teşvik etmesi gibi yenilikçi özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu platformun dezavantajlarından biri kaliteli içeriklerin yanı sıra kötü içerikleri de barındırması. Bu nedenle kullanıcıların geniş bir araştırma ve eleme yapması gerekiyor.

Internet Archive Open Library

open library

Bu platform, internetteki web sitelerin arşivini tutuyor. Bu proje kapsamında sunulan Open Library, son derece geniş bir e-kitap arşivi sunuyor. 2 milyon civarındaki e-kitap listesi arasında yaklaşık 1 milyon tarih içeriği bulunuyor. Özellikle araştırma ve çalışma yapanlar için büyük bir kaynak işlevi gören platform, bazı kitapların direkt olarak indirilmesine izin veriyor. Bazı kitapları ise sadece üyelere sunuyor veya ödünç alma sistemini devreye sokuyor. Ancak buradaki içeriklerin çoğunun İngilizce olması, kullanıcıların 2. bir dil bilmesini zorunlu kılıyor.

Project Gutenberg

project gutenberg

E-kitap platformları arasında ilk proje olmasıyla öne çıkan Project Gutenberg, 60 binden fazla ücretsiz kitap barındırıyor. Telif süresi dolmuş eski kitaplar barındıran site, kullanıcılardan herhangi bir ücret ya da kayıt talep etmiyor. Bu nedenle de oldukça basit ve kolay bir kullanım sunuyor. Kitaplar online platform üzerinden veya Kindle gibi uyumlu cihazlar üzerinden okunabiliyor. Fakat buradaki kitapların hepsi yabancı dilde olduğu için, özellikle 2. dili olanların kullanabileceği bir site.

Sonuç

Online kitap okuma siteleri geniş bir kitap arşivini cebinize sığdıran ve her an kitap okumanıza, araştırmanıza izin veren platformlardır. Bu uygulama ve internet adreslerinden kendinize en uygununu kullanarak benzersiz bir kütüphaneye sahip olabilir, ücretsiz veya ücretli kitap alımları yapabilir ve indirdiğiniz kitaplar üzerinde notlar alabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum yapın