Kendisini sıklıkla duyduğumuz hatta birçoğumuzun kullandığı VPN, yani Virtual Private Network terimini Türkçe’ye çevirdiğimiz zaman sanal özel ağ anlamına gelmektedir. Temel olarak açıklamak gerekirse, VPN uygulaması internet bağlantınızı farklı bir IP adresi üzerinden gerçekleştirmenizi sağlayan bir hizmet sunmaktadır. VPN hizmeti kullanmakta olan bir kişinin, internet bağlantısı daha güvenli hal alır, bağlantısı şifrelenir ve konumunun bulunmaması sağlanır.
VPN kullanıcısı farklı bir ülkeye ait bir IP adresi üzerinden internet bağlantısı gerçekleştirdiği için kendi ülkesindeki erişim engeli barındıran, kısıtlı bağlantı gerektiren veya tamamen kapatılmış tüm sitelere erişim sağlayabilir. Aynı zamanda VPN hizmeti kapsamında gönderimi sağlanan tüm veri akışları, otomatik olarak şifrelendiğinden kimse bu verileri izleyemez. Hatta bu sebeple çoğu şirket güvenlik açısından kaliteli bir VPN hizmeti kullanmaktadır.
En İyi VPN Hizmetleri
Günümüzde VPN hizmeti sağlayan firma veyahut uygulamalar kendilerini daha fazla geliştiriyor ve kullanıcılara farklı ek hizmetler sunuyorlar. Sizler de hem güvenlik hem de sunulan hizmetlerden tam verim almak açısından, hazırlamış olduğumuz en iyi VPN programları listesinden kendinize uygun olanı seçerek kullanım sağlayabilirsiniz.
NordVPN
Listemizin başında Panama merkezli bir VPN hizmeti sağlayıcısı olan NordVPN yer almaktadır. Sürekli olarak büyüme gösteren alt yapısından kaynaklı sunucu sayısı ve bölge sayısı düzenli olarak artmaktadır. Güncel verilere 5400’den fazla sunucu ile 60’dan fazla ülkede insanlara hizmet sunmaktadır. Asıl önem arz eden kısım ise NordVNP hizmet sağlayıcının ülkemizde sorunsuz bir şekilde çalışmasıdır. Zira kaliteli VPN hizmetlerinin büyük çoğunluğu ülkemizde çalışmıyor veyahut yasaklanıyor.
NordVPN hizmet sağlayıcısı firmanın sitesine sorunsuz bir şekilde erişebilirsiniz. Siteye giriş sağladığınız takdirde ‘obfuscated’ sunucuları kullanarak engel erişimi barındıran tüm sitelere giriş yapabilirsiniz.
VPN hizmeti sağlayıcılarının büyük çoğunluğunda olduğu gibi bu hizmet sağlayıcısı da ağırlıklı olarak mobil kullanımlar için kaliteli bir hız performansı imkânı tanımaktadır. Sunucu sayısı ve hizmet sunduğu ülke sayısı düzenli olarak artış gösterse de PC kullanımları için tam bir yüksek hız indirme veyahut yükleme performansı ile karşılaşmayabilirsiniz. Lakin en iyi vpn hangisi sorusunu da göz önünde bulundurarak hazırlamış olduğum bu yazıda, çeşitli kriterleri değerlendirerek liste başı için bu hizmet sağlayıcısının uygun olduğunu düşündüm.
Maksimum 6 cihaz desteği sağlamaktadır. İlk başlarda sadece mobil kullanımlar için gerekli olan VPN hizmetleri artık hayatımızın birçok alanında gerekli bir hal almıştır. Bu sebeple NordVPN kaliteli bir hizmet sunmaktadır.
2.99$ gibi düşük fiyatlardan başlayarak hizmet kalitesi ve kullanım süresine göre artış gösteren fiyatlar barındırmaktadır.
Türkiye’de sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Aynı anda 6 farklı cihazdan kullanım gerçekleştirebilirsiniz.
ExpressVPN
Listemizin ikinci sırasında ExpressVPN hizmeti sağlayıcısı yer almaktadır. Ülkemizde 3 kez yasaklanmasına rağmen dünya genelinde en iyi VPN uygulamaları arasında genellikle liste başında bulunmaya devam ediyor. ExpressVPN, kullanım oranının artması ve farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmasından kaynaklı ülkemizde 3 kez erişim yasağı almıştır. Fakat şuan güncel olarak yeni bir isim ile ülkemizde de sorunsuz şekilde hizmet sunmaktadır. Son geliştirmeler ile firmanın sitesi erişim yasağı aldığı takdirde dahi hizmet arka planda işlemeye devam edebiliyor.
Virgin adaları merkezli bir VPN hizmeti firmasıdır. Bölgede kayıt yasası bulunmadığından, kullanıcılar sıklıkla merak edilen kayıt politikası konusunda sorun yaşamamaktadır. Hizmet ile gerçekleştirmiş olduğununuz aktivitelerin ve veri akışlarının kayıtları tutulmamaktadır.
Performans açısından muadillerine göre en iyisi denilebilir. Gerek PC gerekse mobil kullanımlarda daha iyi hız performansına erişilebilmekte ve sunucuların stabil olmasından kaynaklı hizmette bağlantı kopması durumları meydana gelmemektedir. Lakin kullanıcı sayısının fazlalığını göz önünde bulundurarak, belirli aralıklarla düşük hız değerleri görülebileceğini söyleyebilirim.
- 6.67$’dan başlayan ve kullanım süresi gibi kriterlerin etkisi ile artabilen fiyatlara sahiptir.
- Kayıt politikası bulunmamaktadır.
- 90’dan fazla ülkede, sabit sunucular ile hizmet sunmaktadır.
- Firma 30 içerisinde koşulsuz bir şekilde para iadesi imkânı sunmaktadır.
- Muadillerine göre en iyi hız performansını sunmaktadır.
- Minimal bir tasarıma sahip olmasından kaynaklı kullanım açısından kolaylık sağlamaktadır.
- Maksimum 5 cihaz desteği özelliği bulunmaktadır.
StrongVPN
Listemizin üçüncü sırasında, gerek ülkemiz gerekse de dünya genelinde bir kez dahi site engeli almamış ve istikrarlı şekilde tüm sunucuları hizmet sağlamaya devam eden bir VPN hizmet sağlayıcısı olan StrongVPN yer almaktadır.
Amerika merkezli bir VPN hizmeti sağlayıcısı olmasından kaynaklı firma kısmi olarak da olsa aktivite kaydı tutmaktadır. Özellikle belirtmem gerekiyor ki kayıt politikası yasasında girilen sitelerin kayıtlarının kesinlikle tutulması gerektiği belirtilmiştir. Bu sebeple bu hizmet sağlayıcısını kullanmadan önce kayıt politikasını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Amerika menşeili VPN hizmet sağlayıcısı firmaların geneli kayıt politikası açısından sorun yaratabilmektedir.
Hız performansı bakımından şaşırtıcı bir şekilde yüksek değerlere sahiptir. Kullanıcıya, gerek yükleme-indirme gerekse her türlü video izleme işlemlerinde yüksek hız değerleri sunmaktadır. Hatta genel oranlara bakılırsa ExpressVPN’den daha iyi bir hız performansı sunuyor diyebiliriz. Fakat sunucuların sabit olmamasından kaynaklı bağlantı kopmaları meydana gelebilir ve bu hız değerli sabitliğini koruyamıyor. Bu sebeple tahtın sahibi ExpressVPN olmaya devam ediyor. Güvenlik ve gizlilik gibi kriterleri göz önünde bulundurmayıp sadece erişim engeli barındıran sitelere girmek istiyorsanız sizin için ideal VPN hizmet sağlayıcısıdır.
- 5.83$’dan başlayan, hizmet kalitesi ve süresine göre artış gösteren fiyatlara sahiptir.
- Aynı anda 12 cihazla bağlanabilme özelliği ile muadillerine kıyasla bu alanda en iyisi diyebilirim.
- Yüksek hız performansı imkanı sunmaktadır.
- Kısıtlı sunucu ile kısıtlı ülkede hizmet sunmaktadır.
- Kısmi olarak aktivite kaydı ve kullanıcı kaydı mevcuttur.
Perfect Privacy
Genel olarak fazla bilinmeyen fakat sunmuş olduğu hizmet kalitesi bakımından listemizin dördüncü sırasında Perfect Privacy VPN programı yer almaktadır.
İsviçre menşeili firma, yasalar tarafından özellikle korunuyor. Genel politika olarak ise kişisel veri gizliliğini benimsemiş bir halde aktivite kaydı tutmuyor ve hatta kullanıcılara daha gizli bir internet bağlantısı sunmak adına arka planda 4 farklı engelleme teknolojisi barındırıyor. Sıfır takip riski ile gizliliğini koruyarak internet bağlantısını sürdürmek isteyenler için önem arz eden özelliklere sahip olduğunu söyleyebilirim.
Hizmet sağlayıcımızın tek olumsuz özelliği hizmet sunduğu ülke sayısının kısıtlı olması ve sunucu sayısının muadillerine göre daha az olması. Fakat söz konusu performans ise ileri ki süreçlerde tüm dengeleri alt üst edebilecek yapı bir firma.
Genel olarak en iyi uygulamaları dahi maksimum cihaz sınırı barındırmaktadır. Fakat Perfect Privacy anlık bağlanabilecek cihazlar açısından bir sınır barındırmamaktadır. İstediğiniz sayıda cihazla anlık bağlanma gerçekleştirebilirsiniz. Değerlendirme yaparken kullanıcı sayısının muadillerine göre daha az ve performans açısından daha istikrarlı bir halde olduğunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
- 8.95$’dan başlayan ve kullanım süresine bağlı olarak artabilen fiyatlara sahiptir.
- Aktivite kaydı tutulmamaktadır. İsviçre yasaları tarafından korunmaktadır.
- 1000 Mbps değerinde yüksek hız performansı sunmaktadır.
- Anlık kullanım açısından cihaz sınırı bulunmamaktadır.
- Ülkemizde sorunsuz bir şekilde hizmet sunmakta ve site yasağı bulunmamaktadır.
Genel olarak baktığımız takdirde en iyi VPN hangisi sorusuna net bir cevap sunulabileceğini düşünmüyorum. Zira gerek Perfect Privacy’nin tüm piyasayı alt üst edebilecek bir potansiyele sahip olması gerekse de listemizde yer diğer hizmet sağlayıcılarının düzenli olarak sunucu sayılarını ve hizmet kalitelerini arttırması bu soruyu cevapsız bırakıyor diyebiliriz.
Diğer önerdiğimiz VPN Uygulamaları
- Veepn
- ThunderVPN
- Browsec
Önerdiğimiz uygulamaları mobil cihazınızda kullanabileceğiniz gibi Google Chrome ve diğer tarayıcılara extension (eklenti) olarak kurup masaüstünde kullanabilirsiniz.
Emre, ürün incelemeleri alanında adeta bir dedektif gibidir. Her ürünü detaylı bir şekilde araştırır ve en iyi seçenekleri bulmak için keskin gözlem yeteneğini kullanır. Okurlarına özenle seçilmiş ürünler sunarken, fiyat performans karşılaştırmaları konusunda uzmanlığını konuşturur. Emre, incelemelerinde objektiflikten ödün vermez ve kullanıcı yorumlarına büyük önem verir.
Eskiden VPN ile çok işim olurdu bu vesile ile neredeyse tüm VPN programlarını kullanmışımdır. İsmini duymam yeterli size işe yarar işe yaramaz diyebilirim. Mesela konudakilerden başlayalım. NordVPN 7 gün ücretsiz tüm servilerini kullandırır sonrasında ödeme yapmaz isen kullanamazsınız. ExpressVPN hızlı bir vpn diyebilirim daha önce 1 yıllık lisans alıp kullanmışlığım var. StrongVPN bu vpn de diğerleri gibi olmasa da idare eden bir VPN ama piyasada çok kırık linki var. Perfect Privacy için şunu söyleyebilirim harika marka olmuş bir program . Benim telefonda kullandığım 2 tane var bir tanesi Tuhunder VPN diğeri ise adı pek duyulmayan Hub Vpn’dir